top of page
Portrait-logo-SV.png

Портретните снимки - накратко


Последните няколко години забелязвам как клиентите търсят повече декори, повече аксесоари и ако може да не са от евтините. Оттук следва, че фотографът трябва да е стилист, декоратор, гримьор ( „ще ме оправиш във Фотошоп“) и постоянно да учи и влага средства, за което едва ли клиентите си дават сметка, а цената в много случаи не рефлектира целия комплект от услуги.

Да, стилния декор прави снимката красива и цветна, но къде оставаме ние? Някъде между цветните петна? Рекламна фотография ли правим или портретна? За нас и нашите спомени или да се харесаме на хората?
От години се стремя и все повече изчиствам работата си от излишно продуктово позициониране, защото смятам, че човекът е най-важния елемент в портретната фотография. Всичко около него трябва ненатрапчиво да допълва концепцията ако има такава. Естествено дрехите са важни, защото те изразяват индивидуалността или изграждат желания имидж. Ето защо най-подходящите са в гардероба на клиента и внимателно ги подбираме.

От друга страна съм привърженик на идеята, че в снимките трябва да има и щипка магичност, вълшебство, дързост, невинност, еротика, арогантност и още куп емоции според обекта на снимане и се стремя винаги да добавя нещо от себе си, за да допълня и обогатя изграждания образ.

Вече говорих за доверието, така че другия важен фактор е времето за снимки. Човекът не е машина да превключи на друг режим (изключвам професионалните модели и актьорите) и затова смятам, че са необходими десетина минути за настройка и отпускане, а ако клиента идва за първи път и малко повече. Така че ако сте избрали пакет за тридесет минути не остава много време за повече снимки и смяна на дрехи. Ако говорим за снимки на дете до пет-шест години за първи път обаче – това е Вашият избор! При децата времето тече по друг начин, сесията е достатъчна да не се оттегчи детето и да положим основата за още страхотни снимки и за в бъдеще.

Ако искате да смените визия, а това означава и смяна на фон или локация когато сме навън, трябва да отделите повече време, защото хубавите кадри изискват своето време.

bottom of page