top of page
Portrait-logo-SV.png

Кой е моят фотограф



портретна фотография

Искате хубави снимки за Вас и Вашето семейство, но не знаете кой фотограф да изберете, защото не сте уверени какво искате?

Ако се колебаете значи сте на прав път, защото осъзнавате колко комплексна е тази професия!

Преди беше лесно – имаш повод, искаш снимки, отиваш във фото „Луна“, щракват те за две-три минути и общо взето си доволен от резултата. Сега е далеч по-сложно – станахме по-взискателни – към техниката, мястото, кой ни снима; искаме да изглеждаме както ние се виждаме в огледалото (умът ни знае трикове за които не подозираме и често се „виждаме“ по един начин, а снимката сякаш показва някой друг и ни изкарва от зоната на комфорт).

В началото за мен като фотограф измежду важните неща бяха техниката с която снимам, мястото, хората, повода. С годините опит осъзнах, че техниката е необходимост, но не най-важното. Необходимост при продуктовата фотография. Мястото може да предложи красив декор и спиращ дъха пейзаж ако работите за Нешънъл Джеографик, но хората, ако снимаш хора – те са най-важното за мен! Те и техните емоции. Светлината, рисуваща емоции. Всичко останало допълва и помага в изразяването на тези емоции. Най-важното, според мен като фотограф, е връзката или доверието между снимащия и снимания. Децата в това отношение са уникални! При тях няма фалш и усмивките трябва да се спечелят с много търпение от страна на фотографа. Същото важи и за някои възрастни :). Разчупването на леда, опознаването – етапи, които добрият портретен фотограф трябва да владее. Тук малко навлизам в територията на психолозите, но това е реалността. Ако фотографът не спечели доверието на хората срещу него и не се сработят - химията в снимките липсва.

Вярвам, че смехът много бързо скъсява дистанцията и разведрява обстановката – все пак не сме на изпит и аз не съм квестор.

Вашият фотограф е този с който се чувствате себе си! Потърсете го!

bottom of page