top of page
Portrait-logo-SV.png

Синият час

Вече знаете какво представлява златния час Aurea Hora и какви прекрасни резултати се получават във фотографията и кинематографията, но днес искам да ви говоря за … синия час! Сигурно това е нов термин за повечето от вас, но синия час е не по-малко прекрасно време от денонощието и всички вие сте му се любували!

Ето как изглежда той:*снимки на автора


А ето и златния час, за да забележите основната разлика.
**снимки на автора


Да, слънцето вече е залязло при синия час и той е най-изразителен когато дискът е между 4-8 градуса под хоризонта! Това е времето малко след астрономическия залез или така наречения здрач(twilight), който трае 20-30 минути, т.е. синия час е по-скоро нарицателно. Естествено, доста фактори имат значение – местоположението, сезона, облаци, замърсяване, озонов слой. Няма да се спирам в обяснение на астро-физическите процеси които протичат, а само ще спомена важното, а именно че има три дефиниции на синия час – граждански, морски и астрономически. От фотографска гледна точка гражданския син час има значение т.к. тогава има повече естествена светлина и изкуствено осветените обекти (сгради, населени места) имат все още детайл на фона на прекрасно разработеното небе в сини и розово-прасковени цветове!

А ето и нагледно какво се случва около хоризонта:

Ако искате обаче да снимате човек на фона на синия час и той да не е само силует, необходима ви е изкуствена светлина. Интензитетът трябва да е достатъчно голям, за да освети човека, но без да го преекспонира(„изгаря“), а скоростта на затвора достатъчно бавна, за да може да експонира небето в дълбочина. Добре е да потренирате предварително, защото не разполагате с много време в синия час. Може да ползвате постоянно осветление (пробвайте с фенерчето на телефона), за да видите в реално време резултата.***кликни върху снимката към източника

А може и да използвате наличната изкуствена светлина от фенер, свещ, прозорец, улично осветление, открит огън и т.н. ако преследвате художествената стойност на кадъра.****кликни върху снимката към източника


Ето тук може да си изчислите позиция на слънцето по изгрев/залез според местоположение и сезон:Успех и не се отказвайте!

Комментарии


bottom of page